Groot hormoonprofiel vrouw

Groot hormoonprofiel vrouw 2017-10-11T11:49:51+02:00

Bij deze test worden bij een vrouw de hormonen oestradiol, progesteron, testosteron en DHEA gemeten in speeksel.
Oestrogenen, waarvan oestradiol de belangrijkste is, reguleren de groei en ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken. Ze spelen een belangrijke rol bij de menstruele cyclus. Onder invloed van oestrogenen treedt tijdens de puberteit lengtegroei op. Verder is aangetoond dat oestrogenen een regulerende functie hebben in het centrale zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem, en het botmetabolisme. Oestrogenen spelen een belangrijke rol in de proliferatie en differentiatie van het borstepitheel. Een afname van oestradiol is gerelateerd aan het verlies van spierkracht bij vrouwen. Dit uit zich niet zozeer in een afname van de hoeveelheid spierweefsel, maar wel in de kwaliteit van de spierfunctie.

Progesteron bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de innesteling van een bevruchte eicel en maakt de borstklieren gereed voor melksecretie. Tijdens de tweede helft van de menstruele cyclus is de progesteronproductie het hoogst. Tijdens deze fase gaat de lege follikel behalve progesteron ook oestrogeen produceren. Er kunnen rond deze tijd symptomen optreden van het premenstrueel syndroom (PMS), zoals gevoelige borsten, een opgeblazen gevoel, slaperigheid, neerslachtigheid en prikkelbaarheid. Geslachtshormonen, met name oestradiol en progesteron, blijken een rol te spelen bij de pijnperceptie. De concentraties vrij en totaal testosteron zijn verhoogd in vrouwen met het metabool syndroom. Het hormoon DHEA heeft invloed op de gemoedstoestand, het immuunsysteem, de bloedsomloop, de bloedsuikerspiegel, het botmetabolisme, het seksuele functioneren en de fysieke kracht. Het beschermt het zenuwstelsel en verbetert de cognitieve functies en het geheugen.

Aanleiding voor het inzetten van deze test kunnen onder andere zijn: duizeligheid, slapte, krachtverlies, vermoeidheid, prikkelbare darmsyndroom, vruchtbaarheidsproblemen, PMS-klachten, overgangsproblemen.

Als onderzoeksmateriaal wordt speeksel gebruikt. Speeksel wordt voornamelijk gevormd door drie paren grote speekselklieren: de glandula parotis, de gl. sublingualis en de gl. submandibularis. Het weefsel van speekselklieren bestaat uit een systeem van uitvoergangen, omringd door een netwerk van haarvaten dat bijeengehouden wordt door bindweefsel. In de uiteinden van de gangen wordt primair speeksel geproduceerd, waarin het bloed vanuit de haarvaten is gefilterd door de membranen van de acinuscellen. De lipofiele bijnierschorshormonen kunnen het membraan van de acinuscellen passeren en overgaan in het speeksel. Niet alleen voor de bijnierschorshormonen cortisol en DHEA, maar ook voor de bepaling van de geslachtshormonen oestradiol, progesteron en testosteron is de concentratiebepaling in speeksel zinvol.

In gebonden vorm zijn hormonen inactief. Voor de vaststelling van specifieke hormonale activiteiten is het daarom belangrijk om de concentratie vrije hormonen te bepalen. Ongeveer 95 tot 99% van de bijnierschorshormonen in bloed is aan eiwitten gebonden (bijvoorbeeld CBG (corticosteroïd-bindend globuline), SHBG (geslachtshormoon-bindend globuline) en albumine). In speeksel daarentegen is dit slechts 1-5%.

Klein hormoonprofiel vrouw

Bij deze test worden bij een vrouw de hormonen oestradiol en progesteron gemeten in speeksel.
Oestrogene hormonen, waarvan oestradiol de belangrijkste is, reguleren de groei en ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken. Ze spelen een belangrijke rol bij de menstruele cyclus. Onder invloed van oestrogenen treedt tijdens de puberteit lengtegroei op. Verder is aangetoond dat oestrogenen een regulerende functie hebben in het centrale zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem, en het botmetabolisme. Oestrogenen spelen een belangrijke rol in de proliferatie en differentiatie van het borstepitheel. Een afname van oestradiol is gerelateerd aan het verlies van spierkracht bij vrouwen. Dit uit zich niet zozeer in een afname van de hoeveelheid spierweefsel, maar wel in de kwaliteit van de spierfunctie.

Progesteron bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de innesteling van een bevruchte eicel en maakt de borstklieren gereed voor melksecretie. Tijdens de tweede helft van de menstruele cyclus is de progesteronproductie het hoogst. Tijdens deze fase gaat de lege follikel behalve progesteron ook oestrogeen produceren. Er kunnen rond deze tijd symptomen optreden van het premenstrueel syndroom (PMS), zoals gevoelige borsten, een opgeblazen gevoel, slaperigheid, neerslachtigheid en prikkelbaarheid.

Aanleiding voor het inzetten van deze test kunnen onder andere zijn: vruchtbaarheidsproblemen, PMS-klachten, overgangsproblemen.