Sportvasten

Sportvasten 2017-10-10T12:41:31+02:00

Switch van suiker- naar vetverbranding

Sportvasten is een unieke en krachtige methode gericht op het beïnvloeden van je stofwisseling, zodat er een duurzame switch van suiker- naar vetverbranding tot stand komt. Deze ‘metabole switch’ wordt bereikt door een specifieke combinatie van voeding, vasten, suppletie en sporten toe te passen.

Door de metabole switch wordt het lichaam zodanig geprikkeld, dat het meer energie uit vet gaat halen en minder uit suiker. Met als gevolg een afname van overtollig vetweefsel en een verminderde behoefte aan suiker. Het resultaat van de switch is verbluffend: je wordt blijvend fitter, slanker en vitaler in 10 dagen! Na de kuur van 10 dagen blijft het resultaat behouden door een aantal eenvoudige richtlijnen op te volgen (‘Keep the Switch’).

 

Onder de professionele begeleiding van een gediplomeerd sportvastentherapeut word je sportvastentraject op maat samengesteld, passend bij je behoeften en mogelijkheden. Door deze persoonlijke begeleiding ben je er van verzekerd dat de kuur correct wordt uitgevoerd en dat het maximale resultaat wordt bereikt. 

Indien je lichamelijk en geestelijk gezond bent, bereid bent om te blijven sporten en rekening kunt houden met voedingsaanpassingen, is sportvasten dé manier voor het bereiken van een blijvend slank, fit en vitaal leven. Doe de geschiktheidstest en kijk of je klaar bent voor sportvasten. Voor aanvullende informatie kan je ook kijken op www.sportvasten.nl

Het Sportvasten werkingsmechanisme

Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we dat personen waarvan de spieren vooral goed zijn in het verbranden van vet (zoals duursporters), over het algemeen slanker, vitaler en gezonder zijn. Daarbij komt dat ze vaak minder last hebben van overgewicht of gezondheidsproblemen als gevolg van de Westerse levensstijl en voedingsgewoonten.

Door de specifieke combinatie van sporten, vasten en het gebruik van bepaalde voedingssupplementen kan de stofwisseling zodanig beïnvloed worden, dat het verbranden van vet door de spieren wordt gestimuleerd. Zogenaamde type-2A spiervezels switchen dan van suiker- naar vetverbranding. Bij het maken van deze switch produceert het lichaam bepaalde hormonen en worden genen zodanig beïnvloed, dat de stofwisseling in het hele lichaam verandert. De betreffende genen zijn zogenaamde oergenen die mens en dier in staat stellen om in perioden van voedselschaarste toch op voedsel te kunnen jagen. Door de maatschappelijke veranderingen en huidige eet- en leefgewoonten wordt er nauwelijks nog een beroep gedaan op deze nuttige en beschermende oergenen.

De oergenen en hormonen zorgen er samen voor dat het lichaam extra mitochondriën (de vetverbrandingsfabriekjes in de cel) gaat aanmaken en dat de verbranding van vetten verder gestimuleerd wordt. De energieproductie uit suiker en vet zal hierdoor beter in balans komen. Als gevolg hiervan wordt het lichaam slanker, neemt de behoefte aan suiker af en zal derhalve ook de druk op het insulinesysteem verminderen. Want wanneer spieren voornamelijk zijn ingesteld op het verbranden van suiker, veroorzaakt dit een sterk wisselende suikerspiegel met een sterkere behoefte aan suiker houdende voeding. Dit zorgt weer voor een grote druk op het insulinesysteem. 

Overzicht sportvastentraject

Sportvastenis een trainingsmethode waarmee je de ‘metabole switch’ van suiker- naar vetverbranding gaat maken. Deze switch zorgt voor een gezonder gewicht, een betere conditie en meer vitaliteit. Het sportvastentraject is echter niet voor iedereen weggelegd. Naast een sterke mentale motivatie moet het lichaam ook klaar zijn om de switch te kunnen maken. Hieronder valt onder meer dat het lichaam niet ziek is en dat het in een voldoende conditie is om te kunnen trainen en het ombouwproces (van suiker- naar vetverbranding) aan te kunnen. De coach bepaalt samen met jou welke fasen voor jou van toepassing zijn.

Overzicht Sportvastentraject:

1. De ‘Prepare for the Switch’ fase (4 weken)

Voor het starten van prepare the switch heb je een afspraak met de orthomoleculair therapeut die alles uit gaat leggen wat er de komen 4 weken gaat gebeuren qua sporten en voeding. Er zal een persoonlijk voedings- en sportplan worden opgesteld en gestart worden met supplementen om zo goed mogelijk voor te bereiden naar make the switch. Praktijk voor gezonde geneeskunde heeft een samenwerking met Gym3 en EMS4U zodat de sportprogramma’s hier goed op aansluiten.

2. De ‘Make the Switch’ fase (10 dagen)

De sportvastenkuur stimuleert het maken van de metabole switch door het toepassen van specifieke aanpassingen in je voeding in combinatie met sporten. Dit zorgt voor een gelijktijdige afname van de suikervoorraden in het lichaam en in je spieren, waardoor deze steeds meer moeten overgaan op het verbranden van vet. De speciaal ontwikkelde voedingssupplementen uit het startpakket zorgen voor de benodigde extra stimulans om de metabole switch snel en effectief te kunnen maken en leveren brandstof aan de hersenen zodat je intensief kunt sporten tijdens de vastendagen. Ook zorgt de suppletie ervoor dat je de kuur gemakkelijker kunt volhouden doordat het hongergevoel wordt onderdrukt. Daarnaast beschermt het je lichaam tegen spierafbraak.

Om te kunnen meten of je de metabole switch maakt tijdens de vastendagen, wordt tijdens de kuur gebruik gemaakt van urinetesten. Zo’n test bestaat uit een stripje dat door contact met wat urine gaat verkleuren. De mate van verkleuring geeft aan of en hoeveel je bent overgegaan op vetverbranding. Je coach kan met deze resultaten de kuur eventueel bijstellen voor het bereiken van een zo optimaal mogelijk effect. Dit kan zelfs betekenen dat je maar 2 dagen hoeft te vasten omdat je tijdens vastendag 2 al volledig switcht. Bedenk, sportvasten is een indivueel trainingstraject, geen standaard schema en zeker geen dieet.

Na de sportvastenkuur staat je lichaam, inclusief de spieren, in de vetverbrandingsstand. En het is deze vetverbrandingsstand die zo goed voor je is. Je bent afgeslankt als je te zwaar was (het huidige record staat op 11 kilogram in 10 dagen), je kunt beter sporten, sneller herstellen en voelt je fitter en vitaler. Je behoefte aan suiker zal ook sterk afgenomen zijn, gewoonweg door het feit dat het lichaam dit niet meer hoofdzakelijk als brandstof gebruikt. Het is vanaf nu zaak om met simpele richtlijnen de metabolic switch te behouden.

 3. De ‘Keep the Switch’ fase (4 wken)

Tijdens de sportvastenkuur heeft je lichaam de metabole switch gemaakt van suiker- naar vetverbranding. Na de sportvastenkuur is het belangrijk zo lang mogelijk de metabole switch te beschermen en te voorkomen dat je terugvalt in de suikerstand. Een terugval zou kunnen betekenen dat je niet verder afvalt, of zelfs weer aankomt, en dat je gezondheid en vitaliteit verminderen. De basis voor het behouden van de switch is en blijft altijd regelmatig intensief sporten en een gematigd koolhydraatgebruik. Om je lichaam te helpen de metabole switch te behouden zijn verschillende producten, voedings- en trainingsrichtlijnen ontwikkeld.

In deze laatste fase van 4 weken gaat de therapeut weer aan de slag om je spieren zo goed mogelijk in de vetverbrandingsstand te laten staan en zal in deze fase ook een 1 daagse en 3 daagse minikuur worden herhaald.

 Een persoonlijk voedingsplan en sportplan behoort ook in deze laatste 4 weken.Sportvasten ‘Make the Switch’ Startpakket Male/Female

Het complete Sportvasten ‘Make the Switch’ startpakket bestaat uit de volgende 5 producten:


– Metabolic Switch Male/Female
– Multihealth Complete of Stimulcaps
– OmegaHealth extra onverzadigd
– Gebufferde Calcium-Magnesium-Zink
– Sportvasten Urinestrips

 Metabolic Switch Male/Female

Het basissupplement van de sportvastenkuur is de Metabolic Switch. Dit product bevat een specifieke samenstelling van bouwsteentjes van eiwit, aminozuren genaamd. Deze samenstelling is voor mannen en vrouwen iets anders omdat vrouwen en mannen anders reageren op sporten en vasten. De naam geeft direct de functie weer: het stimuleert tijdens de sportvastenkuur te switchen van suiker- naar vetverbranding. Het allerbelangrijkste effect is dat dit supplement de hersenen brandstof levert zodat er ook tijdens vasten een hoge intensiteit getraind kan worden. Daarnaast bevat het stoffen die ervoor zorgen dat tijdens de metabolic switch er niet ook spierweefsel wordt afgebroken.

MultiHealth complete

De multihealth ulti bevat vitamines en mineralen in hoge doseringen. Het product zorgt ervoor dat er geen tekorten ontstaan tijdens de kuur en dat de ombouw van de spieren van suiker- naar vetverbranding, een proces waarbij erg veel vitamines en mineralen nodig zijn, goed kan verlopen.

OmegaHealth extra onverzadigd

De omega-3 vetzuren in dit visolieproduct bevatten zeer veel onverzadigde verbindingen. Hierdoor wordt het vermogen van de spiercel om vetten in warmte om te zetten extra gestimuleerd. Een spier die goed vetten in warmte kan omzetten zorgt voor een hoger calorieverbruik en een betere verwerking van vetrijke maaltijden.

Gebufferde Calcium-Magnesium-Zink

Calcium, magnesium en zink zijn mineralen die erg belangrijk zijn voor de spieren en de metabole switch van suiker- naar vetverbranding. Tijdens de sportvastenkuur worden er, zeker in de vastendagen, onvoldoende van deze mineralen ingenomen waardoor er een tekort kan ontstaan. De gebufferde cal-mag-zink voorkomt een tekort aan deze mineralen en werkt tevens ontzurend waardoor de verzuring tijdens sportvasten wordt tegengegaan.

Urinestrips

In de urine worden vele stoffen uitgescheiden waaronder stoffen die informatie geven over de veiligheid en sterkte van de metabole switch van suiker- naar vetverbranding. In elk sportvastenpakket worden deze urinetesten ingesloten. De sportvastentherapeut kan hiermee bepalen of de kuur veilig kan worden gestart en wanneer de switch gemaakt is.

Deze voedingssupplementen zijn verkrijgbaar bij je sportvastentherapeut.